Friday 30 August 2024

Vihkiryijy

 

Marika KK: Vihkiryijy

Galleria Jänis 12.8.-6.9. 


"Taiteilija on tutkinut suomalaista vihkiryijyperinnettä. Aikanaan ryijy saattoi olla osa nuoren naisen kapioita, joten monet vihkiryijyt olivat morsianten itse tekemiä. Vihkitoimituksessa kirkossa hääpari seisoo ryijyn päällä.

Taiteilija pohtii ryijyn tekemisen hitautta. Miten morsiamet ovat kapioitaan ylpeydellä valmistaneet vuosia ennen sulhasten tapaamista. Toisaalta uusien sukupolvien nopeutta: muutamassa minuutissa lahjalista verkkokauppaan.

Teoksessa on yhdistetty vanhaa ja uutta. Suorakaiteen tai 

neliön muotoiset palat on solmittu yksitellen perinteiseen käsinkudottuun, aitoon ryijypohjaan pellavakankaalle, modernein värein, jopa graffitityyliin. Teoksen maalatut palat kuvaavat palapeliä, josta pitkä yhteinen liitto muodostuu. Teos on kuin palasista koottu maalaus, joka on kuitenkin seinällä ryijyn omaisesti käytettävissä, ehkä vihkiryijynä"

Sunday 4 August 2024

Utopia II


 

Utopia II

Marika KK

2024 | Maalaus | Sekatekniikka

Koko: 100 x 80 x 3 [cm]

Utopia I I sekatekniikkamaalaus kankaalle. Näyttävä teos, paljon kullan hohtoa sekä kulutetetun oloisiksi maalattuja pintoja, tekstuuria mukana, ja tarinaakin, Ihan pikkuisen vaaleanturkoosia ja ripaus sinistä mukana, antaa keveyden ja eteerisyyden tunnetta maalaukseen. Maalaustekniikkana käytin akryylivärejä, ja hyvin luonnosmaisella tekniikalla rennosti. Teokseen on liitetty erikseen maalattuja osia, tekstuurin aikaansaamiseksi. Teos on maalattu kankaalle ja kiristetty kiilapuihin. Teos jatkuu osaksi reunojen yli sekä ylä ja alaosista tarina jatkuu reunojen yli eli ei tarvitse kehystää ellet itse halua. Ripustusvaijeri takana valmiina kun lähetän teoksen sinulle. Signeeraus alanurkassa. Teoksen koko 100cm korkea ja 80cm leveä. Signeeraus edessä ja takana.