Monday 30 December 2013

Bday card for a man - Onnittelukortti miehelle

Etelä-Pohjalaiselle miehelle syntymäpäiväkortti. Pakkohan siihen oli hela lisätä :)
Tässäpäs muuten mielenkiintoista tietoa helavöistä:
Helavyö eli lappavyö on osa eteläpohjalaisen miehen kansallispukua. Helavyöhon on pujotettu kymmeniä metallisia, kullan värisiä solkia eli lappoja. Vyöllä kannetaan yleensä mukana kahta puukkoa (eli niin sanottua kaksineuvoista), isompaa puukkoa eli pitopuukkoa ja pienempää eli jungia. Helavyötä ei pujoteta housujen vyölenkkeihin, vaan se roikkuu hiukan lanteilla, kallellaan yleensä vasemmalle puolelle.
"Sillä jungilla eli pikkupuukoolla syärähän askista voita ja näperrethän palavattua lampahan reittä, krassathan piippua ja pirethän pikkupoikia kuris. Isoo puukkoo on pitopuukkoo, sitä käytethän häis, ristiääsis, naittajaasis ja sitte sillä ratkothan raavasten miästen kesken periaatteellisia kysymyksiä."
– Iisakki Järvenpään helavyöpuukon mukana tullut runo helavyön puukoista
Helavöitä ja pohjalaisia perinnepuukkoja valmistaa esimerkiksi kauhavalainen Iisakki Järvenpää Oy.

6 comments:

 1. Replies
  1. Heips ja kiitos jälleen, näillä jaksaa taas pitkälle tätä viikkoa :) Hyvää viikonalkua teille sinne!

   Delete
 2. Tää on hieno ja niin pohojalaanen....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heips ja kiitos kommentistasi, tykkäsin itsekkin tästä ajatuksesta kun täältä kerran ollaan :) Jännää jos saan joskus kuulla mitä vastaanottaja on kortistaan tykännyt....toivottavasti ottaa helan käyttöön... Hyvät uudet vuodet sinulle!

   Delete
 3. Onpa upea kortti! Helat ovat meilläkin nyt niin kuumaa kamaa! Pukki toi juuri neidille helavyön (ilman puukkoja) ja ennestään on monen kokoista helaa kaula- ja rintakoruina! Eli kyllä ne käy tytöillekin! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heips ja kiitos kommentista :) ilman muuta, näytti olevan yksissä juhlissa farkkujen kanssa naisella helavyö ja oikeesti, se näytti hyvältä. Helavyö jotenkin puki farkkuja tavallaan hienommiksi, hankala selittää mutta kokeilkaa ihmeessä. Mulla on kans sellainen pieni punainen ja musta helavyö, jotka on kaulaan tarkoitettu. Sitten yhtä helaa ( isoa ) podetään kans kaulassa. Voisinkin tämän päivän uuden vuoden juhliin pukea helakorun kaulaan. Olipas hyvä kun tuli puheeksi :) Kiitos,Maarit ja oikein ihanaa uutta vuotta teidän koko perheelle!

   Delete