Tuesday, 2 October 2012

Ihan uudet Pastellivärit kaikkeen askarteluun!

Uudenlaiset Pastellit koekäytössä taidetekstaamolla
kuvat ja teksti Marika Koskimäki-Ketelä
Kun Winsor&Newton lopetti pyöreiden pastelliliitujen tekemisen ja vaihtoi ne kapeisiin neliönmallisiin, olin todella pettynyt. Uudet pastelliliidut eivät kestä oikeastaan kovin hyvin käyttöä ja katkeavat helposti.

Yllätyksekseni sain käsiini ( www.tekstaustarvike.fi ) nämä ihan uudenlaiset pastellit. Nämä ovat ammattilaislaatua, ja ovat omissa kivoissa läpinäkyvissä "pannuissaa" joten niiden sekoittelu ja käyttö on todella vaivatonta ja yksi ihana etu tässä mallissa vielä on - eivät pölyä niin helposti kuin liidut ja näiden mukana tulee puikko+meikkisienen tapainen tyyny, joten enää ei kädet ja sormet ole pastellivärissä kun se hierotaan paperiin juurikin tuon apuvälineensä avulla. Todella käytännöllistä ja siistiä. Väreillä on laatuluokan värinkestävyys ja ne saa myös kumitettua pois paperilta halutessaan. Itse suihkautin vielä fiksatiivia lopuksi teosteni päälle, että varmasti pysyy. Lisäksi purkit kierretään päällekkäin toisiinsa, joten säilytystilaakaan nämä eivät paljoa vie. Puhumattakaan kuinka helppo tämä purkkitorni on ottaa mukaan kursseille.

 Tässä testissä käytin kuvassa 1 olevaa pastelli-settiä, jota voit siis tilata www.tekstaustarvike.fi verkkokaupasta ja ihan suomesta siis : )
Kuva 10-11 mustalle paperille pastellit toimivat oikein hienosti. Musta paperi on ihan tavallista kartonkia, sileäpintaista ja kirjoittaminenkin näillä tarvikkeilla onnistui hienosti ja muutama koukerokin syntyi aika vapaasti.


Kuva 12. Kannattaa suihkauttaa fiksatiiviia hieman lopuksi teosten päälle. Näin ne säilyvät parhaiten.
 Hierrä muovitikun päässä olevaa meikkisientä hieman pastellipurkkiin ja kokeile paperille, kuva 2-3, pastelli on siis heti käyttökelpoista, ei tarvi sekoittaa vettä eikä mitään muutakaan siihen sekaan.

Muutamalla "hipaisulla" talouspaperiin saat sienen taas puhtaaksi ja voit ottaa heti toisen värin käyttöön, kuva 4-6. Värit sekoittuvat tosi kauniisti toisiinsa, ilman rajoja. Ja huomaathan, että kädet ovat ihan puhtaat. Liitujen kanssa sormet ovat tässä vaiheessa jo ihan sotkussa ja sormenjälkiä joka puolella.


 Kokeilin ( kuva 7 ) kirjoittaa kuulakärkikynällä, permanent tussilla ja lyijykynällä heti pastellin päälle, ilman fiksatiivia ja ainakin nämä kynät toimivat siinä mainiosti.

Kuva 7-9 Neopiko mangapiirtäjien sivellintussilla kirjoittelin suoraan pastellin päälle ja toimi hienosti, ei leviä tms. ollenkaan. Voit myös tekstata ensin paperille, antaa värin kuivua ja koristella sitten pastelliväreillä oman maun mukaan.


Vinkki:
-kokeile myös tavallisia meikkisieniä apuna näissä projekteissa
-karheat akvarellipaperit ovat loistavia jos haluat hieman taiteellisempaa
jälkeä

Olen todella iloinen tästä uudesta keksinnöstä, jo pelkästään sen siistin käytön vuoksi. Lisäksi fiilis oli kuin karkkikaupassa kun värit ovat niin herttaisia ja ihania, kuin karkkikaupassa. Toimivat myös ohuille papereille sillä mukana tulevat työkalut ovat todella pehmoisia, eivät raavi paperia tms.

Toimivat lisäbonuksena monien eri tekniikoiden kanssa, kokeile näitä akryylien tai vesivärien kanssa. Varmasti yllätyt! Ja muksut mukaan värittelemään myös : )

No comments:

Post a Comment